17 Temmuz 2013 Çarşamba

Kriton Curi Parkı Forumu 5 Temmuz Cuma Notları


21.10 itibariyle forum açıldı.
-Dün kolaylaştırıcıların seçilmiş olduğu belirtildi.
-Pazartesi günü kolaylaştırıcıları seçildi. (çizelge getirildi 5 günlük)
-Taksim Dayanışmasının bildirisi duyuruldu
-Abbasağadan 3. köprüye bisiklet turu duyuruldu. 13.00 civarı orada olunmasının planlanıldığı belirtildi
Gündemlerimiz;
-1) dayanışmanın yürüyüşüne katılım
-2) apartman örgütlenmesi (apt. komitesi)
Pazar günü gazdan adam festivali ve yoğurtçudaki takas bildirildi.
--Apartman komitesi nedir? 10 kişilik bir grubun misal, kapı kapı gezmek yerine, posta kutusu vs. duyuru atmak gibi metotların kullanılabileceği, apartman alanlarının yaşam alanları olduğu, bunun için bir özel izin vs. gerekmediğini, bunun apartman sakini olarak bir özlük hakkı olduğu belirtildi. Apartman komitesi ismine ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum, 10 kişilik bir grup gezecekse isim olarak bu olabilir, ancak bu iş maddi desteksiz olamaz, el ilanları şimdilik yeterli olabilecektir, posta kutusuna atılabilir.
-- Mert söz aldı, apartman kapısı,  asansör gibi yerlere astığını 45 dairelik apartmandan total 1 kişinin gelip 1 başka kişinin geleceğini belirtip gelmediğini belirtti. Daha etkin olma ihtimali olan belgesel, söyleşi tipi uygulamaların olabileceği önerisi var. Başka öneri için çağrı yaptı.
++İnsanlar azalıyor üzülüyor diye düşünüyoruz, ama ben buraya gelmekle mutlu olabiliyorum, sinema gösterisi, dinleti benzeri şeyler yapılabilir başlangıç olacak. Akabinde foruma geçilebilir. Bu akşamın özellikle az sayıda olduğu bunun üzücü olduğu, bir organizasyon eksikliğimiz olabileceği belirtildi.
-- Emekli Zuhal öğretmen, Türk Gençliğini gönülden kutladı. 10 yıllık birikimin, ölü toprağının atıldığını belirtti. Reyhanlı, Atatürk ve İnönü’ye ayyaş denmesi ve daha bir çok vaziyet.. Bizler orta yaşlıyız, gençliğin arkasından gelmek istiyoruz, geniş kapsamlı bir örgütlenmeye foruma ihtiyaç var. Bizi örgütleyin forumlar bizi daha güzel örgütleyebilir, bir takım gençlerin ev ev kapı kapı dolanmasıyla AKP bunca oy almıştır, CHP’nin icraatlarını beğenmesek de, Atatürk’ün partisine oy vermek de tereddütteyim, yeni bir lider ihtiyacı vardır, Kılıçdaroğlu yetmiyor. Bizi örgütleyiniz size nasıl yardım ederiz, bizi bilgilendirin.
++ Forum destek, karşıtlık, tekrara düşme hareketleri hatırlatıldı. Hazırlanmış olan a4 kâğıdındaki 12 adet haber duyurusu hatırlatıldı
-- Dün dağıtılan duyuruların, çöpe atıldığı, apartmanların kapılarının hali hazırda kapalı olduğu belirtildi
++ Gülten Hanım söz aldı, önceden söylenen, bir öneriyi hatırlatmak istediğini söyledi, parka geliş yolunda yürüyüş yaparak forumun duyurulabileceği belirtildi
(forum başlangıca göre daha dolu)
-- Murat bey, apartman görevlisi olduğunu ve apartmanlara konulursa gezilmeye gerek kalmayacağı, ya da dışarıya ağaçlara asılırsa sesimizi duyurabileceğimizi söyledi, icraat ile katılım artışı sağlanabilir
++ Yürüyüşün kolay olmadığı belirtildi, yazarlar sendikası yetkilisiyle konuşmuş, pir sultan abdal derneğinin hareketini bize doğru alınabileceği, böylece lokal bir dernek yoluyla artışa gidebiliriz, şair konuşmacımız, (kana öfke değmesin adlı şiiriyle renk kattı.)
-- Yürüyüş ile ilgili, parkın içinde değil de, yürümediğimiz yerlerde yürürsek, daha yararlı olabilir.

çeşitli öneriler hatırlatıldı
++Buraya gelince bişileri irdelememiz lazım, geriye doğru ileriye doğru, yaşadığımız şeyleri irdelemeliyiz, 10 yıllık geçmişimizi teker teker eğitim, hukuk, kadın hakları ve kadınlara karşı şiddet, çevre katliamları, incelenmelidir. araştırma yapılmalı bir bilgilendirme içine girebiliriz. birşey yapılmıyor denip geri dönülüyor bu tip etkinlikler dinamizm katabilir. meslek gruplarından, kişiler tecrübelerini ve biligilerini anlatabilir.

--Hızlıca hazırlanan anket kâğıdıyla kamuoyu ölçümü yapılmakta (konular)
 -- Salih, 3 gündür buradayım, aynı şeye saplanmış durumdayız, gelen insanlarla ne yapacağız? İnsanlar bu sebeple yoğurtçu ya da Abbasağaya gitme nedenleri bu olabilir.
++Forumlar kendisi içinde bir çelişki var doğrudan demokrasi oluşundan dolayı doğasıyla bir takım işler yavaş olabilir. Dünyada tek forum deneyimi yaşamış ülke burası değil, Arjantin ya da brezilyadaki örnekler incelenebilir. Forumlar 2 yönlü işliyor, katılım ve kalabalık ve bunu iktidara sesini duyurma noktasına getirebilmeliyiz, mahalle komitesi kurgulanabilir öz-örgütlenemeye muhtarlık ve yerel seçimler suretiyle yapabilir, mevcut partilere nasıl baskı kurarız bu henüz zor tüm parklar için.
(mahalle örgütlenmesi için bir komisyon denemesi gönüllü kayıtları alınması deneniyor. diğer komisyonların hatırlatması yapıldı)
-- Taksim Gezi Parkına yürüşüne önemli gündemi ayıralım. Sıkıcı olmasın. Çatışma ortamı olacak mıdır? Nasıl örgütlenmeliyiz? Cumartesi (yarın)ki yürüyüşte amacımız ve yöntemimiz ne olacak konuşulmalı tartışılmalı.
++ Son haberler, parkın kapalı olduğu ve polis tarafından korunduğuna dair bilgi verildi. Gençler hayatlarını tehlikeye atmasınlar, beklemekte yarar vardır. Ehliyetlere 101tl gibi bir maddi külfet getiriliyor. (öğleden sonra geri çekilmiş). Mehmet Ali Alabora hakkında hükümet işkence ve hapis hazırlığındadır, linç kampanyası, bunu engellemek ve kendisini kurtarmak amacıyla düzenlenen imza kampanyalarına destek olunması gerekiyor. Mehmet Ali Alabora 'yı el birliğiyle harcatmayalım. Mail yoluyla çevreye yollanmış
(burada facebooktaki imza kampanyasına destek verilebilir ve paylaşımlar genişletilebilir. Sanatçımız kurtarılmalı.)
-- Geziyi geri almaya gidelim çağrısı hakkında. geri almak amacıyla gidilmesi tasvip etmiyorum. Geziyi simgeleştirmek gerekli midir? Polislerin olmadığı parklarda eylemler yapılabilir.
++Mahkeme kararı elden tebliğ edilecek, bunun için gidiliyor.
--Geziye yapılacak gösterinin amacı ve yöntemi tartışılmalıdır.
++Farklı parklara da gidilebilir fakat taksimin mücadelede önemli bir yeri vardır. ayrıca Taksim ve AKM birer rant merkezidir. Taksimde, pazarlanmış ve rant sağlanmaya çalışılan bölgeler mahkeme kararına rağmen bu çalışmalara devam edilmektedir. Taksimde TMMOB binasında Taksim Dayanışmasının toplantısı vardı. Orada Taksim Dayanışmasının herhangi bir siyasi yanı olmadığı ve yürütme kurulunun 4 bileşenden oluştuğu konuşulmuş. Hareketin parklara ve forumlara yayılmasının sonrasında... bu süreç en küçük örgütlülük birimi olan mahalle örgütlülüğüne nasıl geçileceğini kararlaştırmak ve bundan sonra ne olacak sorusuna cevap vermektir. bu konu sabit bir gündem olmalıdır, her forumda tekrar tekrar tartışılmalı ve Taksim Dayanışmasına iletilebilecek talepler oluşturulabilir.
--İletişim komitesi olarak; Gezi Parkını geri alıyoruz simgesel bir söylem olabilir ancak Taksim Dayanışması’nın çatışma çağrısı gibi bir söylemi yoktur. Yarınki eylem, sağduyulu bir eylem kararıdır. Çağrı çatışma çağrısı değildir, mahkeme kararının halk tarafından elden tebliğ edilmesi çağrısıdır.
++ Gezi’nin her yerden bir farkı vardı, müthiş bir mizah ve zeka kullanıldı, Türkiye’de şu ana kadar olmamış bir şeydi, gezi parkı Türkiye’nin her yeridir. Zaten Her yer Taksim, Her yer Direniş. Atılmış bir miktar taş yandaş medyada gösterilmiştir, sağduyulu olalım, şiddete şiddetle mücadele edemeyiz, parktaki mizahi söylemleri buraya da yansıtabiliriz.
-- Nevzat Bey söz aldı, Taksim bir simgedir, park meydan bir simgedir. Tahrir, Kızıl Meydan varsa Taksim’de bir simgedir, bunu korumalıyız.
++ Taş atma meselesiyle ilgili tanıdıklarınıza anlatın, polis sürekli gaz atıyor, meşru müdafaa barikat kurar barikata saldırılırsa taş atmak meşru müdafaadır bence. Demokrasi çalışmadığı için zaten buradayız, temsilciler bizi temsil edemediği için alternatif demokratik kanaları oluşturmak için buradayız. Biz molotof hazırlayıp falan gitmiyoruz ikisi birbirinden çok farklı. Mühim olan hükümetin meşru demokratik kanallarını kapatıyor oluşu, insanlara bunu hatırlanmamız, anlatmamız lazım. Demokratik muhalefete hükümet sistematik bir engelleme yapmaktadır.
-- Özcan Bey söz aldı, tüm ülkelerde devlet şiddet araçlarının tekel sahibidir, halktaki şiddet aracına el koyar zaten. Gezi Parkı’nda da çadırlar kurulmuştu ve sadece ama sadece oturan insanlara çeyrek kiloluk gaz bombası atılıyor, bundan önceki 1 Mayıslarda, meydanda gösteriye izin verildikten sonra 2 yıl polis olay çıkarmadıkça olay çıkmadı 500 bin kişi toplandı yine bir şey olmadı. Devlet, bu insanlara tü kaka demiştir, kötülemek için bir takım kavramlar geliştiriyor, vandal deniyor vs, ve bunların tdk karşılıkları değiştiriliyor. Polis anonsu 15 haz. şu şekildeydi, "polis: parkı boşaltın vatandaş giremiyor" o zamandan beri polis halka parkı kapatmıştır. 6 Hazirandan beri durdurma kararı var bunu bile açıklamadılar, hukuk devletiysek eğer, bu nasıl iş. Şimdiki yürütmeyi durdurma kararı yayalaştırma projesinin dahi durdurulmasıdır. Devletin taksimi eski haline getirmesi lazımdır. Devlet toprağa beton ile şiddet uyguluyor. Şiddet her zaman ve her zaman devletten gelir asla halktan gelmez.
++ Zuhal Hoca, uyuyan Türk toplumu yerini sorgulayan düşünen bir topluma dönüştük gezi parkı sonrası. Düşünmeden yaşıyorduk, bizden istenilen neden isteniyor düşünmemiz lazım, ülke sabun oldu elimizden kaydı gidiyor, bunu yakalamak hepimizin görevidir. Gün konuşma, anlaşma uyanma ve harekete geçme günüdür.
-- Diğer 119 park bizimdir, oranın simgeleşmesi normaldir, çünkü biz orada uyandık. Gençlere heyecanlı denildi, çünkü biz ilk kez gördük bunları, bizden 20 yaş üzerimizdekiler sustukları ve susturuldukları için biz bu noktadayız.
++Biz saldırmayız, bize saldırıldığında cevap verebiliriz ancak. Avrupa’da kırmızılı kadın en çok ses getirdi, duran adam birden bire tüm gidişatı değiştirdi olumlu yönde, yeni ve barışçıl çeşitli eylemler bulmalıyız, 12 Eylülde kapalı alandaki işkence açık alana döküldü neredeyse
-- Manisa’da küçük çocuklar işkence görürken, doğuda insanlar ceza evinde yakılırken neredeydiniz, ben orada direnirken sen neredeydin dili çok yanlış bir dildir, bunu çözmeliyiz, birbirimizi suçlar bir ifadedir.
++ Çatışma duyurusu yapmak istenmediğini söylendi. Yanlış anlaşıldıysam benim hatamdır bu da özeleştirimdir. Polis çatışma ortamı yaratırsa ne yapacağız gibisindendi saat 7 de polis çatışma çıkartır tebliğ yapacaksak öğlen neden gitmiyoruz mesela? Emekleyen çocuklar almıştır parkı geri, belki siz o zaman daha çok çatışsanız biz zorunda kalmazdık.
-- Gerontokrasi, yaşlıların gençler üzerindeki egemenliği demektir, sendikalar bu sürece ne kadar katılabiliyor, yeterli buluyor musunuz? Sendikalar da bir uyarı grevi yapmıştır, tam katkı yapmamışlardır. Onlarında yeniden organize olmaya ihtiyaçları vardır.
(parklar bizimdir de değiştir hareketi çok güzeldir, ben şunu yaptım bunu yaptım için kullanılan bir harekettir, bunu kullanabiliriz.)
++ 31 Mayıs akşamının yarattığı kültürü ve o günden sonrasını konuşuyoruz, evveliyle ilgimiz yok bunu konuşmaya gerek yoktur, değiştir hareketi bu noktada kullanılabilir, dayanışmanın talebi zaten ortadadır. Sadece parklardan 2x2 m2 bir park afişi istenmiştir, buluşup dağılacağız 192 park buradadır,
(müslüman kardeşlerin şu anda silahlı çatışmaya girdiği haberi bildirildi)
--Süleyman, halk iradesi nedir başbakanımızı kullandığı, aldığı 19 milyon oy, 54 milyon oy var bu ülkede, sürekli insanları yanlış bilgilendirmektedir. Diyor ki azınlık çoğunluğa hükmediyor.
++Doğu’da 30 yıldır süren şiddetin kente inmesi mi uyandırdı acaba bizi _?
-- Tiyatroculardan biri söz aldı, çözüm sürecinde doğuda neler olduğunu ve bunun bize nasıl yansıtılmış olduğu durumuyla karşı karşıya kalınmıştır; yoğurtçuda bir kişinin, "Lice’de kesin bir şey yapılmıştır" şeklinde bir düşünce yapısı mevcut. Bilgi sahibi değilken fikir sahibi noktasındayız araştırmıyoruz.
++İlk kez buradayım bence diğer forumlarda çok farklı değilsiniz, coşku ve heyecan yerinde. Biz kendi forumumuzda (Göztepe) bilirkişi atölyeleri, kuruldu bu kişiler gündeme ait, bilgilendirme yapılmakta misal; kentsel dönüşüm, AKP’nin ekonomik adımları. Bizim burada bulunuyor oluşumuz Gezi’yi dahi aşıyor olabilir, bu hükümet 10 yıldır kadın, işçi eğitim sağlık haklarımıza saldırdı, aslında uyumuyorduk, aramızda konuşuyorduk, zayıf olduğumuzu sanıyorduk, artık bir eyleme halkın verdiği tepki çok farklı artık daha katılımcı. Çarşamba mahkeme kararı gezi parkı merdivenlerinde okunmuştu, yarın sadece kitlesel olarak yapacağız, AKM’de yıkılmayacak bunu da hükümet açıkladı, bu tip kazanımları almaya devam edeceğiz. Ayrıca pazar günü Kadıköy’de gazdan adam festivali var. Naçizane; gündemli tartışma yapmak daha sağlıklı olacaktır. Bu hükümet 10 yıldır var, ama 15-20 günde hiç olmadığı kadar yıprattık, bu nasıl oldu, bunu düşünmeliyiz.
-- Komisyon toplantıları iletişim eksikliğinden ötürü yapılamadığından pazartesi olarak belirlenen toplantılarının salı veya çarşamba (1-2 gün erteleme) çağrısı yapıldı. İletişim komisyonu. Kültür sanat ve spor komisyonu. Siyasi partiler ve stklar ile görüşme komisyonu. Toplantılara katılım azlığına dikkat çekildi. Pazartesi akşamı 7.30'da burada olunması ve gönüllü olunmasına çağrı.
++ Komisyon toplantısı erteleme önerisine gelen bir itiraz: toplanabildikçe toplanılmalı, gelemeyenler sonrakilere gelebilir, toplantılar belirlendiği tarihte yapılmalı
++ 8 senedir burada gönüllü olarak verilen yoga derslerinden (bu dersleri veren arkadaş tarafından) bahsedildi. Kültür sanat spor komisyonuna üye olmak istediğini ve bu derslerin t.d. ve forumu temsilen bu derslerin devam etmesini istediğini ifade etti.
--Şiddeti uygulayan tarafın, milli görüşçü olanın, demokrat olanın, neden bu görüşte ve davranışta olduğunu gelip ifade edilmesi gerektiğinin halk meclisini canlandırma anlamında gerekliliğine vurgu yapıldı. Ötekileştirilen sosyalist, devrimci... Hakkını savunan insanları halk korku sebebiyle düşman olarak gördü. Fakat şu an bu değişti çünkü yaşam hakkına (1+1 daireler yasak örneği) saldırıların ardından gelen uyanıştan bahsedildi. Bu özel yaşama müdahaleye sessiz kalınmamalıdır, başlatılan hareket sürdürülebilir bir forma dönüştürülmelidir. Bu forumlarda sürekli bu ifadeler güncel tutulmalı ve bizleri eğitebilecek kendi alanında uzman isimlerin getirilmesi. Forumun kalkınmasına dair aktivistliğe genel katılım çağrısı yapıldı.
++ Forum duvar dışında dışarıya yansımıyor. Çevremizde parkı kullanan acıbadem hastanesi, parkın gönüllü evi gibi kurumlardan buraya korunaklı panolar yapılmalıdır. Girişlere 10-15 tane pano koyulmalıdır. Parkta görüşülen konular ve yaşananlar dışarıdan hissedilmeli ve görünmeli, bunun için bu adımlar önemlidir.
-- Bir sendikada aktif olan çalışan bir öğretmen hanım: bu forumda eğitimden bahsedilmedi. Öğretmenlerin 4+4+4 sisteminden mağdur olduğunu ve öğretmenler sendikasının da bu konuda daha aktif olması gerektiğine dikkat çekildi.
++ Panolar ve Kriton Curi’nin 6 mayıs Taksim Dayanışmasının yürüyüşü için pankart hazırlanması konusunda; spreyle pankart ve afiş hazırlanması, grafiti yapan insanlar tarafından bu duruma (facebooktan da çağrı yaparak) katkı bulunulması ve bu afişlerin ehli yapılması çağrısı geldi.
--Avukat Bey:  olaylar Gezi Parkı ve yeşili sahiplenme ile başladı ve sonrasında daha siyasal bir yöne evrildi. AKP iktidarı 10 senedir siyasal arenada tek başına engelsiz ve yenilgisiz ilerlerken karşılarına çıkan bu hareketle afallamış durumdalar. Gündemler üzerinden geri adımlar atılmaya başlandı. Hukuki kazanımlar önemli. Korkunun yıkılması, 13-14 yaş grubunun korkusuzluğu. AKP siyasetinin iki bölümü, sopa ve avuç siyaseti. Sopa: baskı şiddet, avuç: kazandırma, vaat etme ( Kürt açılımı ve süreç) . Sopa siyaseti korkunun kırılması ile sekteye uğradı, avuç siyaseti de Lice olayları ve benzerleriyle sekteye uğramıştır. Bu noktadan sonra direnişi kendi içindeki anlaşmazlıkları büyüterek söndürmeye çalışma stratejisi ile geleceği. Direnişin bu farklı duruşları birleştirici özelliği olmuştur. Sivil polislerin provokasyonları olmuştur, benzer şeyler yapılmaya devam edecektir. AKP çok iyi örgütlenmiş bir gruptur, yargıda, poliste cemaatte. Buna karşı yapılması gereken daha fazla örgütlenmektir. Meclis içinde, STK’larda ve bu forumlarda devam edebilir. AKP’nin elinde kalan tek önemli koz %50’dir ki bu da şişirme bir rakam olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin dört bir yanında süregelen sivil direniş dikkate değerdir ve hükümeti zora sokacaktır. Yurt dışındaki insanların görüşü; bu adamlar %50 oy almış, protesto ediliyor ama nasıl olacak? Fakat bu olay aslında şişirilmiş ve abartılmıştır. AKP’nin oyları sivil denetlemenin de desteğiyle oyları azaltılmalıdır, müşahitlik sistemiyle sandıklarda görev alınmalıdır, yerel seçimlerde güç kazanılmalıdır. 3 başlıkta özet: birbirimize düşmemeliyiz, yerel seçimlerde etkili olmalıyız, örgütlenmeye önem vermeliyiz.
++ Okullarda serbest kıyafet önerisine karşı durulmalıdır. Bununla yapılmak istenen bellidir, üniformaya dönülmelidir. Desteklenmelidir.
-- Örgütlenme ve siyasi aktivistlik ön plana çıkarılmalıdır. Sonuç odaklı olunmalıdır. Siyasi oluşumların öneminin altı çizilmelidir. Baraj konusu, STK’lar, mevcut partiler vb. konular üzerinden konuşulmalıdır. Mısırda görülen örnek; yeterli sayıda halk meydanlara indiğinde mevcut sistem yıkılabiliyor. Ancak bunun karşısında yeni bir şey kurulamaza çözümsüz kalınır. Örgütlenme ile demokratik hakların savunulması desteklenmelidir. Eğitim konusunda, çalıştay tarzı aktivitelerin ortaya konulması öneriliyor.
++ Gündem için toplanan kâğıtta yazılan konular: kadına yönelik şiddet. (gözaltına alınan kadınlara uygulanan tacizi protesto yarın 5 te GS lisesinde). Kentsel dönüşüm. İşsizlik. Dış borçlar. Çevre katliamı. Anayasa. Sansür. Forum katılımı cazibesi. Ülkenin bölünmesi. Emekli sorunları. Özgürlük. Vergiler. İktidar yanlısı marka boykotu. Teknik öğretmenlere mühendislik ünv. verilmesi. ... 
-- Yukarıda belirtilen gibi somut konuların konuşulması ve burada kurulan iletişimden sonuçlar çıkarılmalı ve belki diğer forumlara da bu konuda önderlik yapılmalı. Ekonomi konusunda: döviz kurları 1.97 lira ile tarihi bir rakam görmüştür. Global olarak dünyayı etkileyecek bir ekonomik kriz yaklaşmaktadır. Amerika başta, dış sermaye çekilmeye başlamaktadır. Enflasyonun artması dolayısıyla işsizliğin artması olabilir, bu konular konuşulmaya başlamalıdır.
++ Her cumartesi bu ülkede faili meçhuller ve kaybolanların annelerinin gerçekleştirdiği cumartesi anneleri aktivitesine çağrı.
--Yarınki eylem için (cumartesi 6 Temmuz) için saat 4 te değil 3 te buluşulsun, Sivas eylemindeki organizasyon eksikliği yarın da olmasın.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder